Mezinárodní sborový festival hudebního romantismu Vlachovo Březí – 14. a 15. 10. 2017

Tóny babího léta aneb Slavík ve Vlachově Březí

V posledním krásném víkendu tohoto podzimu Slavík vyrazil na již 16. ročník Mezinárodního sborového festivalu hudebního romantismu konaného ve Vlachově Březí. Ač se jedná o festival soutěžní, Slavíci se soutěže nezúčastnili, avšak neméně jsme svými výkony přispěli ke kvalitě festivalu.
Hned v pátek po příjezdu nás čekal zahajovací koncert, a abychom to neměli tak jednoduché, zpívali jsme jako první. Předtím však slavnostně zahájila nový ročník ředitelka festivalu paní Mgr. Tatjana Tláskalová. Představila členy odborné poroty a hosty bez jejichž podpory by festival nemohl proběhnout. A pak už přišla řada na nás. Po předvedení několika našich písní vystoupily další sbory, například z Písku, Jičína či Prahy se svými vizitkami.
V sobotu čekal Slavíky další koncert ve Vlachově Březí, tentokrát ve Velkém sále Panského pivovaru, který prošel rekonstrukcí a oplýval vynikající akustikou. Stejně jako při zahajovacím koncertě MSFHR, i v sobotu „Slavíci“ zahajovali soutěžní přehlídku pěveckých sborů. Poté následovala další příprava, jelikož se ještě večer konalo jedno vystoupení v Prachaticích, kde ve společenském sále Národního domu měl být v 19:00 zahájen koncert s názvem Píseň, voda živá – pocta písni ve všech podobách. Zde jsme vystoupili jako druzí v pořadí s jiným repertoárem. Úsměvnou zajímavostí bylo, že nás večerem provázel rodák z Eše. Po návratu na internát se opět někteří „Slavíci“ sešli u kytary.
V neděli byl závěrečný koncert zahájen Pošumavskou komorní filharmonií Prachatice a to Dvořákovým Slovanským tancem č. 8 g moll. Následovalo úvodní slovo paní Tláskalové a pak již přišly na řadu první dvě skladby zpívané společně všemi sbory doprovázené orchestrem pod taktovkou pana dirigenta Karla Haymanna, jako první J. S. Bach – „Jesus bleibet meine Freude“ a Ch. Gounod – Mše C dur – části Kyrie, Gloria. Dále promluvil předseda odborné poroty pan doc. Mgr. Jiří Fuchs, a vyhodnotil nejlepší sbory. Po odměnění umístěných sborů proběhly krátké přehlídky laureátů. Dalšími společnými sborovými skladbami byly Smetanova Česká píseň a Dvořákův svatební sbor „ Květiny bílé po cestě“ z opery Rusalka. Sólo Vodníka zazpíval pan Václav Janovský.
Závěrečné slovo ředitelky festivalu také předznamenalo konec tohoto unikátního podniku. Na úplný závěr zazněla společná píseň z opery Nabucco – G. Verdi.
Následovalo už jen rychlé rozloučení a návrat domů. Po celou dobu pobytu nám dělalo společnost nádherné počasí a opravdu překrásný kus přírody naší země.
Za PS Slavík Eulálie Slavíková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *