Vánoční koncerty v Černovicích a v Lidmani – 15. 12. 2018

 

Výlety za vánočními koncerty jsme zahájili druhou adventní nedělí návštěvou Domova Kopretina v Černovicích a pro náš sbor prvním koncertem v Lidmani. Ve dvě hodiny odpoledne jsme se 15. prosince autobusem přesunuli do Černovic. V Kopretině nás přivítal pan Mgr. Vaníček a po krátkém rozezpívání se tělocvična začala plnit našimi milými kamarády a ostatními diváky, kteří si nás přišli poslechnout.
Naše sbormistryně Lenka Klátilová vybrala pro vánoční koncerty tyto skladby a u některých se postarala i o klavírní doprovod. Latinské Canticorum iubilo – G. F. Handel, Ave Marina – P. Killen, Ave verum corpus – W. A. Mozart, Tollite Hostias – C. Sanit – Saens. Další cizojazyčnou písní byla Svjatyj bože  – P. I. Čajkovskij. Z českých skladeb to pak byly Modlitba – B. Smetana, Panáček spí – arr. J. Tichota, Vánoční sbor – J. Uhlíř, Když mraky jdou – B Graham s českým textem P. Jirků, Koleda – směs z nejoblíbenějších písní vánočních – K. Stecker a jako poslední Tichá noc. Náš sbor posílila Kateřina Jaklová, která přednesla sólově skladby O vánocích a Byla cesta ušlapaná.
Nakonec jsme se vmísili mezi diváky a s nimi společně zazpívali – Nesem vám noviny. Jako vždy se nám v Černovicích nejen líbilo, ale také dobře zpívalo. Těší nás, že se sem můžeme vracet a činíme tak rádi. Ale protože čas neúprosně letěl, bylo nutné se s našimi milými diváky rozloučit, a vyrazit do nedaleké Lidmaně.
Tam měla všechno na starosti Antonie Fojtíková naše novější členka sboru. V Lidmani Slavíci ještě v novodobé historii nezpívali a tamní kostel Narození Panny Marie oplývající velmi hezkou akustikou tedy v sobotu patřil jenom nám a divákům, kteří se přišli potěšit sborovým zpěvem. Program byl nezměněný a my jsme v šest hodin zahájili koncert první skladbou. Postupně se sbor prozpíval k závěrečné písni a publikum ji, tak jako všechny předchozí skladby, ocenil potleskem.
Zpívalo se nám tady velmi dobře, a také doufáme, že to nebylo naposledy. Trochu zmrzlí, ale spokojení, jsme se přesunuli do hospody, kde na nás čekalo občerstvení, káva a čaj. S místními jsme popovídali nejen o nadcházejících svátcích. Velmi příjemný večer se nachýlil k odjezdu a tak přišlo rozloučení a cesta domů.

Za PS Slavík Hana Kateřina Votápková

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *