Koncert přátelství – 18. 5. 2019 v Pacově – hosté Lašský smíšený PS Baška

Koncert přátelství…

Jak už sám název napovídá, jednalo se především o tužení nejen pěveckých, ale i mezilidských vztahů. K tomu ale později. Pokud mám vysvětlit, jak toto setkání probíhalo, musím zmínit, jak k němu došlo.
Bylo, nebylo …
V roce 2016 byl PS Slavík pozván na Mezinárodní festival pěveckých sborů konaný v Bašce, kde už více než šedesát let působí Lašský smíšený pěvecký sbor Baška, v dnešní době pod vedením sbormistryně Mgr. Janiny Ptakové. Hlavním iniciátorem a koordinátorem tohoto, dnes již tradičního festivalu, je starosta sboru pan Michal Válek. V Beskydech se nám tehdy velmi líbilo, a nejen proto se výbor sboru rozhodl pozvání oplatit. Vše si na starost vzala naše jednatelka Mgr. Marie Davidová, a za to jí náleží jak obrovské poděkování, tak hluboká poklona celého sboru. Ono zajistit na tři dny a dvě noci stravu, ubytování, zábavu a koncert, je záležitost především umu dokázat události poskládat, aby do sebe zapadly. Nezmiňuji mnoho drobností, které s tím neodmyslitelně souvisejí. Jeden by řekl, že je to věc těžká a druhý, že je přímo nelehká.
Zpěváky z Bašky jsme na nádvoří zámku přivítali v podvečer 17. května s panem starostou Ing. Lukášem Vlčkem, který krátce pohovořil o historii města, o spolkové činnosti v Pacově a popřál našim hostům příjemně strávený víkend v Pacově a jeho okolí. PS Slavík si s Lašským smíšeným pěveckým sborem stihl zazpívat jednu skladbu na přivítanou a vyslal milé hosty něco pojíst a popít, neboť cesta z Bašky byla dlouhá a je čekal ještě přesun do Pelhřimova, kde byli ubytováni. Po zvládnutí ubytovacích náležitostí mohli někteří zamířit do postelí, jiní na pelhřimovskou muzejní noc, či jen posedět.
Sobotní ráno zahájil LSPS Baška jak jinak, než snídaní, po které následovala prohlídka města Pelhřimov s průvodkyní PhDr. Markétou Skořepovou, PhD, která jako zaměstnanec muzea, byla osoba na svém místě. Od našich přátel zaslouženě sklidila uznání a poděkování za perfektní výklad a prohlídku města. Za což mnohokrát děkuje i náš sbor.
Po obědě a lehkém odpočinku už na Baškovské čekal Pacov, náš „Slavík“, zámecký sál a koncert, ale to bych zase příliš předbíhala. Nejprve proběhlo samostatné rozezpívání, a oddělené zkoušky sborů. Poté jsme procvičili naše společné sklady a zahájili přípravy na samotný koncert.
Úderem sedmé hodiny večerní přivítala Eva Nováková posluchače, kteří si přišli poslechnout trochu hudby, potěšit nejen duši, ale i nás všechny svou přítomností. Jako první zahájil koncert PS Slavík. Pásmem vybraných skladeb provázela Mgr. Lenka Klátilová slovem, a posluchači mohli slyšet dvě latinské písně, tři skladby české a dva anglické texty, z nichž v jednom si zazpívala i naše sbormistryně. Vystoupení zakončilo několik písní lidových. Celý koncert byl tentokrát bez hudebního doprovodu a publikum nás odměnilo vydatným potleskem.
S poděkováním přenechává PS Slavík pódium našim milým hostům a ti tak mohli posluchače i nás potěšit svým výkonem. Zaznělo jedenáct písní, velmi povedených, živelných skladeb z české i světové scény. Mohli jsme slyšet lidové písně, irské požehnání, něco z latiny, ale například i africkou skladbu. LSPS Baška takříkajíc lidově „vymetla pavučiny od podlahy po strop“. Čímž opravdu nechci říci, že by sál nějakými oplýval. Tento sbor předvedl, že není důležité, jak je člověk stár, ale že zpívat s radostí a elánem se dá v každém věku. Není pochyb o tom, že soubor oplývá vynikajícími hlasy a pod vedením své sbormistryně dokáže strhnout publikum na svou stranu. Jejich koncert byl opravdu zážitkem a troufám si říci, že všechny přítomné v sále bavil, neboť jej odměnili dlouho trvajícím potleskem.
Tradičně závěr vystoupení patřil společným skladbám, kdy si obě sbormistryně mohly užít většího tělesa. Nejprve Mgr. Lenka Klátilová se skladbou Mikulecká dědina a Mgr. Janina Ptaková druhou lidovou písní Tancuj, tancuj v arr. Jana Šoupala celý koncert ukončila. Oba sbory si opět vyslechly poděkování posluchačů v podobě potlesku.
S nastávajícím večerem sice skončilo představení LSPS Baška a PS Slavík, ale rozhodně nekončila zábava. Společně jsme se odebrali k prostřenému stolu a opravdu vynikající večeři. Zhruba o hodinu později následoval přesun do klubovny PS Slavík, kde přátelství, zpěv a dobrá nálada byly by skončily až za bílého rána, nebýt povinností našich hostů, kteří se ještě před půlnocí museli, ač neradi, vrátit zpět do Pelhřimova. Věřím, že jsme si náš společný koncertní večer všichni užili, a také, že to nebyl poslední večer s našimi přáteli z Bašky.
Neděle pro Baškovské sice začala v Pelhřimově, ale hned v brzkých dopoledních hodinách je čekal kostel sv. archanděla Michaela v Pacově s panem farářem P. Mgr. Jaroslavem Šmejkalem a mší, při které zapívali a mohli tak potěšit další pacovské posluchače a návštěvníky kostela.
Po mši se hostů ujaly členky našeho sboru, Ingrid Stejskalová a Mgr. Petra Přibylová a společně jim ukázaly nejen významná, ale i kouzelná místa sice malého, ale přesto našeho Pacova. Perfektně připravená cesta Pacovem se LSPS Baška opravdu líbila, a za to patří našim průvodkyním také dík.
V pravé poledne byl čas zasednout s některými dalšími členy PS Slavík ke společnému, opět skvělému obědu. Ještě jsme měli čas popovídat, vyměnit si zážitky a pocity z celého víkendu, než se s námi Lašský smíšený pěvecký sbor Baška rozloučil. S přáním šťastné cesty, a brzkého shledání jsme našim milým hostům zamávali a uzavřeli tím celý krásný víkend, kdy nám přálo počasí, prohloubilo se přátelství a především zněla hudba.
Za tímto víkendem je mnoho práce. Jmenovitě bych ráda poděkovala našim fotografkám, Miroslavě Pražanové, Antonii Fojtíkové a Libuši Křížové za zajištění fotodokumentace celé návštěvy z Bašky. Za Pacov paní Evě Vošické, panu Michalu Markvartovi a za Pelhřimov panu Daliboru Ryšánkovi a panu Michalu Bulantovi náleží obrovské díky, pochvala a hluboká poklona za to, že nenechali naše hosty, ani nás, hladovět, neboť nakrmit tolik krků také není žádná legrace a jejich přístup byl absolutně profesionální a pokrmy byly vynikající. Paní Dagmar Smrčkové děkujeme za zajištění ubytování pro naše hosty v Pelhřimově. Byl by to opravdu dlouhý seznam, ale poděkování patří všem, kteří se zapojili, a jakkoli pomohli tomu, aby bylo vše, tak jak má být. Děkujeme.
Dovolte mi závěrem jedno velmi speciální poděkování. Těžko se to dá vyjádřit několika větami, ale přesto se o to pokusím. To, co pro sbor znamená sbormistr, ví asi každý, kdo v nějakém sboru zpíval. Je to konstanta, bez které by to nešlo. Ono to není jen o tom, stoupnout si před lidi, a „mávat“ rukama. Je za tím mnoho a mnoho nejen práce, ale i odvahy a starostí. Jen nás naučit, mít s námi nekonečnou trpělivost, to není práce, ale dřina. A já, za celý sbor, tímto děkuji paní Mgr. Lence Klátilové, že stojí tam, kde stojí a dělá to, co dělá a ještě jí neschází vůle nás učit. Děkujeme nastotisíckrát.

„Radost vstupuje do našeho života, když máme co dělat, co milovat a v co doufat.“
Joseph Addison

V dnešním světě plném nenávisti a zloby jsou tyto malé chvíle, o kterých jsem zde psala, téměř zázračné, a člověk by jich měl vytvářet co nejvíce a hýčkat si přátele a možnost, být s nimi. Dnes jsme spolu, ale zítra tomu tak být už nemusí. Někdy je mnohem důležitější překonat svoje vlastní nespravedlnosti a odpustit křivdy. Zvítězit by měl charakter, nikoli nenávist, proto bychom si měli chránit naše přátelství a nenechat ho zmizet z našich životů.
Přeji Vám, milý přátelé, krásné léto, plné všeho, co má obsahovat. Prožijte ho v kruhu svých blízkých, svých přátel a především ve zdraví.
Za PS Slavík Hana Kateřina Votápková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *